20 Eylül 2011

Beklemek Üzerine




Beklemek Üzerine


          "8 harfli bir kelimedir" dedi, "mutluluk nedir?" diye sorduğunda karısı. Çünkü onlar için mutluluk, sözlüklerde mutlu kelimesinden sonra gelen bir isimdi sadece. Bizzat şahittim.  Kavga bile edemiyorlardı.  İletişimsizlikten kavga edebilirlerdi olsa olsa. "biz bugün hiç kavga etmedik hadi bi kavga edelim" minvalinde iç sesleri olurdu genelde. Bazı kelimeleri yalnız sözlüklerde yaşayabiliyor bazı insanlar.  Kelimeler olmasa mutluluğun ne olduğunu bilmeyenler var. Neyden kaynaklanıyor bu bilmiyorum, belki erteleme, belki de bekleme arzusu. Hiç mutlu olmayı beklediğinizi hissettiniz mi? "Falanca gün geldiğinde çok mutlu olacağım." Ne güzel bekliyoruz hiç fark ettiniz mi? Oysa yazar şöyle diyor, "Hayatta ne çok şey yıllar alıyor!" Çok haklı değil mi? Bazen biz de bu kategoriye giriyoruz, ne yazık. Hayat algısı tariflerden ibaret bir görme engelli gibiyiz. Yalnızca tarif edilmiş, tecrübe edilmemiş.
      
           Çok umutsuz cümleler yazdım gibi görünüyor.  Yok hayır, aslında bunları tam da arkadaşlarımla çay içerken sohbetin ortasında düşünüyordum. Kollarımdan taşıyordu mutluluk. Neden kollarımın uzun süredir ağrıdığını o zaman anladım. şimdi bir hafta falan ağrımaz sonra tekrar başlar gerçi. Değişen bir şey olmaz. 

           Sözü fazlaca dolandırdım. Aslında sadece bir sorum olacaktı, mutlu olmak için beklemek çok saçma değil mi?



6 yorum:

  1. Mutluluk öyle değişken bir olgu ki.Kişiye göre ,zamana göre,beklenen
    şeye göre değişken birşey.
    Mutluluk beklenen bir duygu olabilir mi diye düşündüm.

    YanıtlaSil
  2. Bilgee bilgeee... Sen neler düşündün bizimleyken öyle :) Bu konu üzerine çook şeyler yazıldı çizildi; ama öğrenemeyiz ki. İnsanız işte...

    YanıtlaSil
  3. ah şu kelimeler. mutluluğu nasıl da imgeliyorlar. habuki mutlulukları imgelemek, onları çerçevelemek gibi değil midir? belki de bu yüzden biz mutluluklara zaman biçeriz. erteleriz, bekleriz. kim bilir? mutlu olmayı pek bilmem ben, bunu bilen birisine sormalı aslında :)

    YanıtlaSil
  4. @rüzgar, bana mutluluk beklenen bi duygu gibi geliyor.mutlu olabilmek için bir şeyleri hedefliyoruz ve nedense o hedeflediğimiz şeyler hiçbie zaman istediğimiz gibi gelmiyor. öyle olunca da yeni şeyler hedefleyip yeniş mutluluk beklentileri içine gişriyoruz. ksıır bi döngü sanki.

    yorumun için teşekkürler.

    @melike
    ben düşünüyorum işte böyle olur olmaz şeyler. gayet de iyiydim bi de bunları düşünürken hesap et artık:)heklsın, "ne gelir elimizden insan olmaktan başka"

    @alter ego
    mutluluklara zaman biçmeyi sevmiyorum, o yüzden belki de haklısın, üstüne bunca düşünmemeliyim. ama şunu biliyorum "salt mutluluk" beklentisi hep boş çıkıyor.

    YanıtlaSil
  5. "Mutlu olmayı, bir bahaneyle sürekli erteleyen insan, ırmağın kenarına gelip de karşıya geçmek için suyun bitmesini bekleyen cahil bir köylü gibidir. Irmak hep akacaktır."

    Montaigne

    Bunu tekrar bir yere yazmak beni mutlu ediyor :)

    YanıtlaSil
  6. Montaigne haklı.

    bunu tekrar tekrar her yere yazmak lazım zaten:)

    YanıtlaSil

Aklınıza gelenleri buraya bırakabilirsiniz.